Novosti

DVD Zenica bogatiji za 11 dobrovoljnih vatrogasaca i jednog rukovodioca akcije gašenja požara

By 30 Juna, 2019 No Comments

Dobrovoljno vatrogasno društvo Zenica planskim aktivnostima za 2019. godinu je realizovalo obuku i polaganje ispita  za nove polaznike koji su stekli zvanje dobrovoljni vatrogasac. Polaganja ispita za dobrovoljnog vatrogasca se održalo dana 29.06.2019. godine u prostorijama Profesionalne vatrogasne jedinice Zenica, pred Komisijom formiranom od strane Kantonalne uprave CZ ZDK.

Obuka se provodila pod nadzorom Službe civilne zaštite Grada Zenica i Kantonalne uprave CZ ZDK. Nakon sprovedene obuke prema planu i programu za zvanje dobrovoljni vatrogasac, a koja je trajala skoro šest mjeseci članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Zenica su polagali ispiti i to za: dobrovoljnog vatrogasca i rukovodioca akcije gašenja požara. Ispit za dobrovoljnog vatrogasca je položilo ukupno jedanaest, dok je ispit za rukovodioca akcije gašenja požara položio jedan član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Zenica.

Polaganjem ova dva ispita Dobrovoljno vatrogasno društvo Zenica je što se tiće kadra još bolje obučennije i spremnije da pomogne u spašavanju ljudi i materijalnih dobara tokom prirodnih i drugih nesreća kao i gašenja požara.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Zenica planira već u septembru mjesecu realizovati novu obuku za zvanje dobrovoljni vatrogasac koji bi u svojom sastavu imali što veći broj certificiranih vatrogasaca, stoji u saopštenju DVD Zenica.